Afhalen kan ook op zondag!

Gelijkvormigheidsattest of COC, wat is het verschil?

Gelijkvormigheidsattest of COC, wat is het verschil?

, door O. V., 1 min lezen

Wat is nu net het verschil tussen het COC-attest en het voormalige gelijkvormigheidsattest? Waarvoor dienen beiden?

Wat is homologatie?

‘Homologatie’ betekent hetzelfde als goedkeuring. Een goedkeuring is een akkoordverklaring of certificering van een goedkeuringsinstantie dat één voertuig of een voertuigtype voldoet aan alle relevante technische en bestuursrechterlijke bepalingen. Het document afgeleverd door de goedkeuringsinstantie waarin het goedgekeurde voertuig(type) wordt beschreven, draagt de naam goedkeuringscertificaat.

Certificate of Conformity (COC)

In de meeste gevallen vraagt de fabrikant of zijn vertegenwoordiger een typegoedkeuring aan voor een voertuigtype dat hij of zij op de Belgische (of Europese) markt wil brengen. Na het verkrijgen van deze typegoedkeuring, levert hij elk voertuig af met een Belgisch gelijkvormigheidsattest of een Europees gelijkvormigheidsattest (Certificate of Conformity of afgekort C.O.C.). Een Europees gelijkvormigheidsattest wordt afgeleverd door de fabrikant als het voertuig voldoet aan alle Europese reglementering.

Gelijkvormigheidsattest (PVG)

Een Belgisch gelijkvormigheidsattest wordt afgeleverd door de fabrikant als het voertuig voldoet aan Belgische reglementering. Enkel Europese en Belgische goedkeuringen worden in België aanvaard (dus bv. géén Duitse of Nederlandse goedkeuring).

Het Belgisch gelijkvormigheidsattest is niet meer dan een verklaring van de fabrikant of zijn vertegenwoordiger dat het voertuig in kwestie is gebouwd conform de bestaande typegoedkeuring. Daarom staat op dit attest het chassisnummer van het voertuig en het nummer van de goedkeuring (PVG-nummer). Op het Europees gelijkvormigheidsattest (C.O.C.) daarentegen staan veel meer gegevens over één voertuig dat gebouwd is overeenkomstig de bestaande Europese typegoedkeuring.

Heb ik een COC of PVG?

Indien je een oudere aanhangwagen hebt - vaak gebouwd voor 2012 - dan ben je bij een geremde aanhangwagen meestal in het bezit van een gelijkvormigheidsattest (PVG), bij een ongeremde aanhangwagen heb je vaak enkel een identificatieplaatje en zelfs geen attest.

Voor aanhangwagens gebouwd na 2012 wordt bij aflevering normaal het COC-attest meegeleverd - controleer dit als je een 2dehands aanhanger koopt - met een grotere mate van technische gegevens zoals buitenmaten, aslasten, koppelinrichting, wielmaat, enz.

Op het gelijkvormigheidsattest (dus het oudere model) heb je vaak enkel een vermelding van de Maximum Toegelaten Massa (MTM), chassisnummer, model en de typegoedkeuring.

In sommige landen is het PVG dan ook onvoldoende om je aanhangwagen in te schrijven (registratie voor een nummerplaat) en moet je bijkomend een individuele technische inspectie laten uitvoeren in het land van bestemming.


Blog posts

© 2024 OTOO, Powered by Shopify

  • American Express
  • Bancontact
  • Maestro
  • Mastercard
  • Shop Pay
  • Union Pay
  • Visa

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.