Je nieuwe aanhangwagen kiezen

Kiezen voor een enkelas of een dubbelas ?

Het grootste verschil voor jou en het materiaal dat je vervoert, zit hem in de optie dubbelas of enkelas. Bij de enkelas aanhangwagen draagt slechts één as het volledige gewicht, bij de dubbelas variant wordt het gewicht verdeeld over de twee assen.

Met een enkelas aanhangwagen kan je stevig materiaal vervoeren, dat bovendien tegen een stootje kan. Je legt er best niet de grootste afstanden mee af, maar voor de verhuis van bijvoorbeeld een zetel of het vervoeren van houten planken naar een nabijgelegen locatie, volstaat de enkelas aanhangwagen prima.

Ga je echter vaker de baan op met veel spullen, die bovendien breekbaar of kwetsbaar zijn en zwaarder in gewicht, geef je het best de voorkeur aan een dubbelas aanhangwagen.

Kiezen voor een ongeremde of geremde aanhangwagen ?

Heel wat aanhangwagens beschikken tegenwoordig over een eigen remsysteem. We noemen ze, je raadt het al, geremde aanhangers.

Dit systeem zorgt ervoor dat de aanhangwagen ook zelf mee afremt wanneer de bestuurder van de auto op de rem trapt. Dat maakt ze veiliger en stabieler dan ongeremde aanhangwagens. Bovendien is de remafstand ook aanzienlijk korter in vergelijking met de ongeremde variant. Uiteraard vertaalt zich dat ook in een kostelijker prijsplaatje.

Het ongeremd model is volledig afhankelijk van het remsysteem van de auto. Deze aanhangwagen is dan ook gevoeliger voor slingeren bij het (plots) remmen.

Denk dus ook eens na over het verschil tussen geremd en ongeremd, wanneer je een aanhangwagen koopt.

Kiezen voor een open of gesloten aanhangwagen ?

De meest economische keuze is ongetwijfeld de open aanhangwagen. De prijs van dergelijke aanhangwagens ligt heel wat lager dan bij de gesloten variant. Bovendien wegen ze een stuk minder, wat maakt dat je meer gewicht kan opladen.

Het nadeel? De vracht wordt blootgesteld aan de weersomstandigheden. Wanneer het regent of sneeuwt, kan je materiaal nat worden.

Is dat geen optie voor de spullen die jij gaat vervoeren? Dan kies je het best een gesloten aanhangwagen. Deze biedt voldoende bescherming. En dat niet alleen tegen de (onvoorspelbare) weerselementen, maar ook tegen diefstal. Je kan ze namelijk volledig afsluiten, zodat ongewenste bezoekers niet aan je materiaal kunnen.